Wednesday, January 15, 2014

Puding Roti (Ciabatta Bun)

Ciabatta Bun mmg sedap ianya ala2 french loaf tapi berupa bun.Biasanya Nora akan  panaskan dan boleh dimakan dengam apa saja.Leftover bun ni biasanya akan mengeras so sedap kalau dibuat puding...
Kali ni Nora cuba taburkan biji bunga matahari menggantikan kismis.Rasanya ok juga dan rangup.
Ok jom kita cuba resepi ni...



Puding Roti (Ciabatta Bun)

Bahan-bahan :


  • 5 Ketul Ciabatta Bun ( Boleh diganti dgn French loaf)
  • 2 cawan susu segar
  • 1 cawan thick cream (boleh ganti susu sejat)
  • 3/4 cawan gula
  • 4 biji telur 
  • 4 sudu besar butter
  • 1 sk essen vanilla
  • Biji bunga matahari




Cara :


  • Panaskan Oven pada suhu 180c.
  • Potong bun mengikut saiz yg anda suka dan susu didalam dulang pembakar.
  • Didalam mangkuk pukul telur dan gula,kemudian masukkan susu,cream,vanilla.
  • Setelah sebati,curahkan bancuhan tersebut ke atas bun dan biarkan selama 1 jam.sebelum dibakar taburkan butter yg dipotong kecil keatas adunan dan akhir sekali taburkan biji bunga matahari.
  • Bakar selama 30min - 40 min. Nora biarkan rangup sedikit bahagian atasnya.


Yang ni memang sedap kalau dimakan panas bersama aiskrim perisa vanilla.

Happy cooking!

No comments:

Post a Comment