Wednesday, January 15, 2014

Butter Cream Chicken

Lamanya tak update blog.Lepas je balik dari holiday memang bz.Anyway Im back...Tadi teringin sangat nak makan butter cream chicken.Mr.Hubby pesan,kali ni dia nak rasa pedas sikit.Rindu agaknya nak makan pedas.Tadi pedas dia tak boleh blah hehehehe...tiru kata orang la ni.
Ok ni dia resepi...




Butter Cream Chicken

Bahan bahan:

  • 1 keping ayam thigh (boneless) - potong ikut saiz yg anda suka
  • 1 keping ayam keel/breast - potong ikut saiz yg anda suka
  • 2 sb butter
  • 1 batang cili padi merah - dihiris
  • 3 cili padi hijau -dihiris
  • 1 pelepah daun kari
  • 2 keping cheese
  • 300 ml susu cair - ikut kepekatan yg anda suka 
  • 1/2 ketul kiub ayam
  • Garam (rasa dahulu masinnya jika perlu shj)
  • Serbuk lada hitam
  • 1sk serbuk kari
  • 1 sb tepung gandum
  • 1 telur yg di pukul
  • 1 sk garam
  • 1/2 sb sugar
  • Perap ayam dengan bahan perap selama 1/2 jam.Goreng ayam sehingga kekuningan lebih elok menggoreng dgn kuali yg non stick
  •  
  • Panaskan kuali dengan butter. Tumis cili dan daun kari sehingga wangi. Masukkan susu cair dan masak sehingga mendidih. Masukkan pula cheese.
  •  
  • Masukkankiub ayam, serbuk lada hitam, garam dan gula secukup rasa. 
  • Masukkan ayam tadi dan masak seketika,kuah akan memekat dgn sendiri.Setelah masak bolehlah dihidang.




Bahan perap:



Cara cara:
Butter cream Chicken ni sedap dimakan dengan nasi panas.Biasanya Nora akan goreng telur mata dan salad atau brocoli yg di rebus sebagai side dishes.

Selamat Mencuba n Happy cooking!

No comments:

Post a Comment