Thursday, April 17, 2014

Tart Telur / Egg Tart

Ni memang peberet Nora. Lebih minat yang biasa dari portugis tart. Dulu masa di KL,kalau nak makan beli je tapi kat sini buat sendiri la.


Tart Telur 

bahan-bahan :


  • 1 cawan Margrine
  • 1/2 cawan gula
  • 1 biji telur
  • 1 sk vanilla
  • 2 cawan + sedikit lagi ( ini tambah kemudian)


Filling :

  • 4 biji telur 
  • 3/4 cawan gula
  • 1 cawan susu cair
  • 1 sk vanilla
  • sedikit warna kuning
  • (Kesemua bahan dicampur dan dipukul sedikit biar sebati)


Cara : 


  • Putar majerin dan gula hingga kembang
  • Masukkan telur dan vanilla dan putar lagi
  • Masukkan secawan tepung dan putar sebati,kemudian baru masuk secawan lagi.
  • Ketika ini doh masih lagi lembik. 
  • Kemudian uli sedikit dengan tangan sambil menambah sedikit demi sedikit tepung hingga doh tidak melekat tapi lembut.
  • Kemudian bulatkan dan tekan kedalam acuan.Perlu diingat yang doh akan mengembang sedikit jadi jangan terlalu tebal. Nora menggunakan muffin  pan
  • Masukkan filling,jangan terlalu penuh takut akan melimpah keluar.
  • Bakar 170c selama 15min


Sangat sedap untuk minum petang.

Happy cooking!

1 comment:

  1. Salam nora...nak tanya...2 cawan tu tepung ke...tepung apa...? Tq

    ReplyDelete