Tart Telur
bahan-bahan :
- 1 cawan Margrine
 - 1/2 cawan gula
 - 1 biji telur
 - 1 sk vanilla
 - 2 cawan + sedikit lagi ( ini tambah kemudian)
 
Filling :
- 4 biji telur
 - 3/4 cawan gula
 - 1 cawan susu cair
 - 1 sk vanilla
 - sedikit warna kuning
 - (Kesemua bahan dicampur dan dipukul sedikit biar sebati)
 
Cara :
- Putar majerin dan gula hingga kembang
 - Masukkan telur dan vanilla dan putar lagi
 - Masukkan secawan tepung dan putar sebati,kemudian baru masuk secawan lagi.
 - Ketika ini doh masih lagi lembik.
 - Kemudian uli sedikit dengan tangan sambil menambah sedikit demi sedikit tepung hingga doh tidak melekat tapi lembut.
 - Kemudian bulatkan dan tekan kedalam acuan.Perlu diingat yang doh akan mengembang sedikit jadi jangan terlalu tebal. Nora menggunakan muffin pan
 - Masukkan filling,jangan terlalu penuh takut akan melimpah keluar.
 - Bakar 170c selama 15min
 
Sangat sedap untuk minum petang.
Happy cooking!


Salam nora...nak tanya...2 cawan tu tepung ke...tepung apa...? Tq
ReplyDelete