Tuesday, February 11, 2014

Apam Polkodot

Kebanyakan resepi apam polkodot semuanya menggunakan Ovalette.Kat sini rupanya under healthy safety maka Ovalette seperti bahan larangan Hampir kesemua grocery shop n baking shop Nora masuk tapi tak jumpa Ovalette.So akhirnya Nora substitute je dengan kuning telur.Tk yakin juga boleh jadi lembut dan gebu tapi Alhamdullilah,gebussss....

Apam Polkodot
  • 150ml susu segar
  • 220gm gula castor
  • 275gm tepung gandum
  • 3 biji telur (sejuk)
  • 2 biji kuning telur
  • 3 sk baking powder
  • 1 sk vanilla
  • Filling ikut suka (Nora guna nutella & raspberry jam)
  • Warna ikut suka

Adunan mesti diputar hingga kembang

Filling : nutella & raspberry jam

Filling di tengah
Papercup mesti di letakkan didalam acuan cupcake
agar bentuknya cantik

Teknik Bain-marie atau waterbath : Bakar/steam
dalam ketuhar

Cara :
  • Panaskan ketuhar 160c
  • Didalam mangkuk,putar telur dan gula satu persatu hingga betul2 kembang,kemudian baru masukkan telur kuning dan vanilla.Putar lagi hingga sebati dan masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder.
  • Akhir sekali masukkan susu segar dan putar lagi selama 6min-8min.
  • Bahagi adunan kepada 2 bahagian dan warnakan mengikut kesukaan.
  • Masukkan adunan yang telah diwarna kedalam pipping bag.
  • Masukkan papercup kedalam acuan cupcake.
  • Picit adunan kedalam papercup 1/4 dan masukkan filling dan tutup semula dgn adunan hingga hampir penuh untuk mendapat apam yg naik cantik.
  • Titikkan dot yg berlainan warna diatas adunan asal.
  • Bakar adunan menggunakan teknik bain-marie atau waterbath.Acuan cupcake di masukkan kedalam tray yang telah diisi dgn sedikit air dan tutup tray menggunakan aluminium foil.
  • Pastikan tray anda besar dan tinggi agar tidak menghalang proses apam mengembang atau menaik.
  • Bakar selama 15min. setelah siap bolehlah dihidang.

No comments:

Post a Comment