Monday, February 3, 2014

Roti Goreng

Thanks to my auntie for this recipe.Biasanya dia rajin sangat buat ni kalau kami berkumpul ramai2.Its just a plain dough  fr roti manis actually tapi ianya digoreng.Roti ni memang sedap dicicah dengan sambal sardin.Itu my dad punya favourite la...Baru ni student2 Malaysia kat sini buat trip untuk main ski and being Malaysian,apalagi makan time la kan.So Nora decide untuk bawa bekal roti goreng dgn sambal sardin dan roti manis inti ayam.Dari doh yang sama tapi satu goreng dan satu lagi bakar.So for now kita intai resepi roti goreng.


Roti Goreng :
  • 1 kg Tepung Gandum
  • 2 1/2 sb yis ( mauripan/Kijang)
  • 2 biji telur
  • 250gm butter (dicairkan)
  • 450ml air suam
  • 150ml gula castor
  • 1 sk garam
  • Minyak untuk menggoreng

Cara :

  • Satukan air suam,gula dan yis.Tunggu selama 5 min hingga yis berbuih.
  • Didalam mangkuk satukan tepung,garam,telur dan yis yg telah berbuih.Kacau menggunakan spatula hingga rata kemudian uli dengan tangan hingga tidak melekat.
  • Oleskan minyak ke sekeliling mangkuk agar doh tidak melekat pada mangkuk dan masukkan doh yang telah siap diuli.Doh juga perlu disapu  dengan minyak sebelum ditutup dengan plastik wrap.
  • Biarkah doh rehat selama 30min.
  • Setelah doh naik,uli sedikit lagi dan rehatkan lagi selama 30 min.
  • Setelah doh kembang bolehlah dibentuk doh mengikut kesukaan anda sebelum digoreng.
  • Goreng dengan minyak yang banyak dan api sederhana.






Roti sangat sesuai untuk juadah minum petang.Jangan lupa sambal goreng sebagai cicah!

Happy cooking!

No comments:

Post a Comment