Saturday, February 8, 2014

Moist Chocolate cupcake

Banyak dah cuba chocolate cake,tapi yang ni memang super easy n moist.Kali ni Nora buat as cupcake dengan topping Chocolate Ganache.Since im not a chef so pardon the deco ya...


Moist Chocolate Cake
Bahan A

  • 1 cwn serbuk koko
  • 1 cwn heavy cream/whipping cream
  • 1 cwn susu cair
  • 1 cwn minyak masak
  • 1 1/2 cwn gula

Bahan A

Bahan B

  • 1  1/4 cwn tepung
  • 1 sk baking powder
  • 1 sk soda bikarbonat

Bahan B

Bahan C

  • 3 biji telur
  • 1 sk essen vanilla

Bahan C

Cara :

  • Panaskan ketuhar pada suhu 170c.
  • Campur kesemua bahan A kedalam periuk dan masak dengan api sederhana hingga sebati.Setelah siap ketepikan biar sejuk.
  • Ayak kesemua bahan B,setelah adunan A sejuk baru masukkan bahan-bahan B.
  • Pukul sedikit Bahan 3 dan kemudian masukkan ke dalam adunan A dan kacau sebati.
  • Tuangkan 2/3 adunan kedalam acuan cupcake.Bakar selama 15min.


Choclate Ganache :
250gm Semisweet choc (potong halus)
180ml Heavy cream/Whipping cream
2 sb butter

Cara : 

  • Panaskan heavy cream dan butter
  • Setelah bahan sebati dan masukkan semisweet choc ketika cream masih panas dan kacau perlahan hingga cair.setelah kek sejuk,bolehlah tuangkan choc ganache keatas kek.
  • Hias kek mengikut kesukaan anda.



Happy cooking!

No comments:

Post a Comment