Wednesday, November 20, 2013

Rempah Tumis Buat Sendiri


Masa kat Msia bila nak masak lauk yg berempah,beli je rempah tumis dan masak.Kat sini susah nak cari, tambahan small town macam Fredericton ni,susah sangat...So semua kena buat sendiri.
Jom kita buat rempah tumis homemade ya...
Firstly,kita kenalah kenal jenis rempah kita.Klu tak kenal macamana nak buat...meh kita tgk apa yang ade dlm lemari Nora tu...


Helba / Fenugreek

Ketumbar /  Coriander

Biji Sawi / Mustard Seed

Buah Pelaga / Cardomon

Kulit Kayu Manis / Cinnamon

Bunga Lawang / Star Anise

Bunga Cengkih / Clove

Jintan Manis / Fennel

Jintan Putih / Cumin

 Helba Campur...
biasanya untuk tumisan Kari Ikan

Tumisan bagi sup atau rempah ayam/daging



Ok sekarang dah tahu rupa rempah ratus,so next n3 Nora akan buat resepi untuk Rempah2 tumis...Kari Ikan,Kari Ayam,Rempah Kurma,Rempah Sup & Sup Bunjut.

Till next n3...

No comments:

Post a Comment