Thursday, November 21, 2013

Rempah Tumis

As promise,hari ni Nora sediakan pula resepi untuk rempah tumis buatan sendiri.Rasa masakan lebih enak dan sangat mudah disediakan.


REMPAH KARI DAGING/AYAM

Bahan-bahan:
5 camca besar biji ketumbar
1 camca teh jintan manis@kasar
1/2 camca teh jintan putih@halus
1 batang kayu manis, dipatah-patahkan
2 biji buah pelaga
2 kuntum bunga cengkih
10 tangkai cili kering
3/4 camca teh serbuk kunyit

 Cara membuatnya:
1.  Cuci semua rempah diatas kecuali serbuk kunyit.  Kemudian jemur hingga kering.
2.  Goreng tanpa minyak sehingga harum dan kiar hingga halus.

3.  Tambah serbuk kunyit, gaul rata dan simpan dalam bekas kedap udara untuk kegunaan kemudian hari.



REMPAH KARI IKAN

 Bahan-bahan:
  • 5 camca besar biji ketumbar
  • 1 camca teh jintan manis@kasar
  • 1/2 camca teh jintan putih@halus
  • 1/2 camca teh lada hitam
  • 15 tangkai cili kering
  • 3/4 camca teh serbuk kunyit


 Cara membuatnya:
  • 1.  Cuci semua rempah diatas kecuali serbuk kunyit.  Jemur hingga kering kemudian goreng tanpa minyak hingga harum.
  • 2.  Kisar rempah sehingga halus.
  • 3.  Tambah serbuk kunyit dan gaul rata.  Simpan dalam bekas kedap udara untuk kegunaan kemudian.



REMPAH KURMA

 Bahan-bahan:
  • 3 camca besar biji ketumbar
  • 1 camca teh jintan putih@halus
  • 1 camca teh lada putih biji
  • 2 batang kayu manis, patah-patahkan
  • 2 biji buah pelaga
  • 3 kuntum bunga cengkeh
  • 1/2 camca teh serbuk kunyit


 Cara membuatnya:
  • 1.  Cuci semua rempah diatas, kecuali serbuk kunyi, keringkan dan goreng tanpa minyak sehingga harum, kemudian kisar halus.
  • 2.  Tambah serbuk kunyit, gaul rata dan simpan dalam bekas kedap udara untuk kegunaan kemudian.





REMPAH SUP DAGING

Bahan-bahan:
  • 1 sudu biji rempah
  • 1 sudu lada hitam
  • 1 inci kulit kayu manis
  • 1 kuntum bunga lawang
  • 2-3 kuntum bunga cengkeh
  • 1 sudu jintan manis
  • 1 sudu jintan putih
  • 1 isi buah pala
  •  


Cara membuatnya:

  • 1.  Cuci bersih semua rempah.  tumbuk atau kisar halus.
  • 2.  Bungkus kemas dan ikat dengan benang putih.
  • 3.  Sup bunjut sedia digunakan.




TIP UNTUK SUP
Kombinasi sup berbeza mengikut jenis masakan, tambahan lebih kayu manis digunakan untuk membuat sup daging lembu/kambing.  Kurangkan kayu manis bagi membuat sup ayam dan sup sayur.  Tambahkan daun bay@ daun salam, buah keras dan bunga kering berbentuk panjang (tidak diketahui namanya)vuntuk sup ikan.



REMPAH SUP BUNJUT

 Bahan-bahan:
  • 5 biji buah pelaga
  • 7 biji bunga cengkeh
  • 1/2 sudu besar ketumbar
  • 1/2 sudu besar jintan manis
  • 1 sudu teh lada hitam
  • 1 inci kulit kayu manis
  • 2 biji bunga lawang



Cara membuatnya:
  • 1.  Cuci bersih semua rempah.  Masukkan rempah dalam 1 helai kain kasa. 
  • 2.  Bungkus kemas dan ikat dengan benang putih.
  • 3.  Sup bunjut sedia digunakan.

Selamat mencuba  :)


No comments:

Post a Comment