Saturday, December 14, 2013

Kari Kambing Rempah Asli

Bila makan roti canai,selalu teringat kuah kari kambing dekat gerai roti canai di Chan Sow Lin dekat dengan showroom Volvo.Memang sedaplah! So harini bila nak buat roti canai,ingin sekali makan dengan kari kambing.
Kat sini susah nak dapat rempah kari,jadi biasanya Nora akan blend sendiri rempah kering.Rasanya lebih sedap rempah yang di buat sendiri ni.Refer dekat SINI untuk rempah kari yg di blend sendiri.

Kari Kambing 

350gm Daging Kambing di rebus dahulu
2 sb rempah kari
2 biji kentang di potong empat
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1cm halia
350ml air
1/4 cawan santan
Rempah tumis : 
3 biji buah pelaga
2 kuntum bunga lawang
1 batang kulit kayu manis
3 kuntum bunga cengkih
daun kari

Cara : refer photos
Bahan-bahan dikisar

Campurkan rempah kering kedalam bahan-bahan kisar
dan gaul sebati

Rempah tumis


Tumis rempah ratus hingga naik bau

Masukkan rempah yang dicampur dan tumis
hingga garing

setelah garing masukkan kambing dan dibiar sebentar
kemudian masukkan air dan masak hingga kambing
lembut masukkan kentang & santan,garam,serbuk
perasa dan asam keping.

Sedap untuk dimakan bersama Nasi atau sebagai cicah roti canai.

Selamat mencuba....



No comments:

Post a Comment