Saturday, December 14, 2013

Roti Canai

Masa belum sampai sini,Mr. Hubby pesan.Katanya buat part-time kat kedai mamak,sebab bila sampai sini nanti dah susah nak makan roti canai hehehe.Sebenarnya masa kat Msia dulu bukan tak boleh buat tapi untuk sekeping roti yang tak berapa sen sangat, nak susah payah buat ape, biar jelah mamak tu yang buat...alasan tak boleh blah!
Tapi bila dah sampai sini the 1st thing yang I really miss ialah melepak kat kedai mamak sambil mengeteh & roti canai.Teh tu senang je tapi roti tu yang malas.But than I have no choice,mula-mula tu memang berat,tapi orang kata practice make perfect.La ni, sebut je nak makan cepat je Nora menguli.Bukan nak puji la tapi dah tahap boleh la nak bagi orang lain makan....
Roti canai diuli pada malam hari sebelum tidur jika mahu dimakan sebagai sarapan.Ini kerana doh harus direhatkan paling kurang selama 4jam lepas tu barulah boleh dicanai.Ok n3 ni panjang sikit sebab Nora akan tunjuk proses membuat melalui gambar.


Roti Canai : 10-12 keping

3 1/2 cawan tepung gandum
1 biji telur
2 sb susu pekat
300ml air sejuk
sedikit garam
1 cawan margerin
2 sb minyak masak
Bahan-Bahan

Cara :
Buat lubang ditengah-tengah tepung dan masukkan
telur yang dipukul sedikit

Campur susu dan garam kedalam air,kacau dan curah kan
semua ke dalam tepung

Uli hingga doh tidak melekat,lebih lama prose menguli
akan menjadikan doh yang lembut dan mudah dicanai

Bahagikan kepada 12biji,jangan terlalu besar kerana
bila doh tebal akan menjadikan roti yg tebal & liat

Campurkan minyak kedalm margerin utk dilumur
pada doh tersebut

Pastikan semua doh ditutup dengan margerin yg banyak
setelah itu tutup mangkuk dgn plastikwrap dan biar
semalaman
Setelah semalaman bolehlah mulakan proses mencanai.Pastikan tempat mencanai luas dan disapukan dgn minyak.
1.Inilah rupa doh yang telah cukup rehat

2. Menggunakan hujung jari,tekan doh menjadi leper
 setelah itu menggunakan tapak tangan tekan dan lurutkan
 doh agar doh menjadi leper

3. Ikut keselesaan tangan, satu tangan haruslah diatas
manakala satu lagi dibawah dan cuba utk kaup dan balik.
Tidak  perlu banyak kali,hanya sekadar doh meleper sedikit

4. Setelah itu gunakan cara menarik,iaitu tarik dan
kembangkan doh agar menjadi nipis seperti diatas

Untuk roti kosong :Setelah nipis,lipat menjadi segi empat
 seperti diatas

Setelah itu cuba bentuk semula seperti bola bulat dan
jika boleh biarkan sedikit mengembung(udara)

Doh tadi bolehlah dileperkan dgn hujung jari mengikut
ketebalan yang anda suka dan masak di dlm kuali leper
 yang dilenserkan dgn minyak.

Untuk membuat roti telur : Setelah selesai proses ke 4
bolehlah dimasukkan telur dan terus  dilipat. pastikan
doh kurang koyak dibahagian tengah supaya tidak bocor.

Setelah dilipat terus dimasukkan kedlm kuali.

Untuk proses mencanai ruang yang digunakan haruslah besar dan jika boleh bersebelahan dengan dapur memasak untuk memudahkan menggangkat doh yang telah siap kedalam kuali.

Remember,Pratice make perfect! I can so do u....
Happy Cooking!

No comments:

Post a Comment