Moist Chocolate Cake
Bahan A
- 1 cwn serbuk koko
- 1 cwn heavy cream/whipping cream
- 1 cwn susu cair
- 1 cwn minyak masak
- 1 1/2 cwn gula
Bahan A |
Bahan B
- 1 1/4 cwn tepung
- 1 sk baking powder
- 1 sk soda bikarbonat
Bahan B |
Bahan C
- 3 biji telur
- 1 sk essen vanilla
Bahan C |
Cara :
- Panaskan ketuhar pada suhu 170c.
- Campur kesemua bahan A kedalam periuk dan masak dengan api sederhana hingga sebati.Setelah siap ketepikan biar sejuk.
- Ayak kesemua bahan B,setelah adunan A sejuk baru masukkan bahan-bahan B.
- Pukul sedikit Bahan 3 dan kemudian masukkan ke dalam adunan A dan kacau sebati.
- Tuangkan 2/3 adunan kedalam acuan cupcake.Bakar selama 15min.
Choclate Ganache :
250gm Semisweet choc (potong halus)
180ml Heavy cream/Whipping cream
2 sb butter
Cara :
- Panaskan heavy cream dan butter
- Setelah bahan sebati dan masukkan semisweet choc ketika cream masih panas dan kacau perlahan hingga cair.setelah kek sejuk,bolehlah tuangkan choc ganache keatas kek.
- Hias kek mengikut kesukaan anda.
Happy cooking!
No comments:
Post a Comment