Thursday, April 17, 2014

English Madeleines

English Madeleines...Saat jatuh cinta dengan kek ni ketika di tingkatan 1. Nora jeles juga dengan kawan2 yg ambil SRT masa tu. Bila mereka di ajar membuat madeleines,masa tu Nora rasa menyesal masuk kelas perdagangan. Tambah pulak takde seorang pun dari mereka nak share rasa dengan Nora. Bapak kata kalau nak belajar macam kelas SRT, mak pun boleh ajar. Nora bukan ape, bila org tanya ape cita2 Nora,jawapan Nora ialah 'I want to be an educated housewife'...hehehe tengok dr kecik memang dah pasang azam ni. So nasib ikut nasihat bapak, belajar dan ambil jurusan business dan masak ikut ajaran mak...Alhamdullilah, inilah Nora harini...ok ok jom masak!
Oh ya Madeleines ade beberapa jenis...yang Nora tahu,English Madeleines & French Medeleines. harini kita buat English punya.


English Madeleines

Bahan-bahan:
  • 100g  Butter (suhu bilik)
  • 100g  Castor sugar
  • 100g  Self raising flour
  • 2 biji  telur (dipukul)
  • 1/8 sk garam
  • 1 sb air suam

Hiasan :
  • 4-6 sb jam merah (strawberry/raspberry)
  • Kelapa kering
  • cerry atau buah kegemaran


Cara :

  • Pukul butter dan gula hingga kembang
  • Masukkan telur dan pukul lagi
  • Ayak tepung dan garam, masukkan sedikit dahulu dan kacau rata.
  • Kemudian masukkan tepung yang selebihnya sedikit demi sedikit dan masukkan air
  • Sedia acuan 'dariole' atau acuan yg seperti bentuk kon mengikut size yg anda suka
  • Sapukan acuan dengan butter dan taburkan sedikit tepung agar tidak melekat nanti
  • Masukkan adunan setengah acuan dan bakar pada suhu 180c selama 15-20min
  • Sejukkan dan barulah disapukan dgn jam dan di golekkan ke dalam kelapa kering
  • Hias dgn cerry atau buah kegemaran diatasnya

Happy Cooking!  


1 comment:

  1. Emm..cam sedap je. ..tak pernah rasa lak...nora kalu tak nak guna kelapa kering blh tak ganti ngan lain...

    ReplyDelete