Tart Telur
bahan-bahan :
- 1 cawan Margrine
- 1/2 cawan gula
- 1 biji telur
- 1 sk vanilla
- 2 cawan + sedikit lagi ( ini tambah kemudian)
Filling :
- 4 biji telur
- 3/4 cawan gula
- 1 cawan susu cair
- 1 sk vanilla
- sedikit warna kuning
- (Kesemua bahan dicampur dan dipukul sedikit biar sebati)
Cara :
- Putar majerin dan gula hingga kembang
- Masukkan telur dan vanilla dan putar lagi
- Masukkan secawan tepung dan putar sebati,kemudian baru masuk secawan lagi.
- Ketika ini doh masih lagi lembik.
- Kemudian uli sedikit dengan tangan sambil menambah sedikit demi sedikit tepung hingga doh tidak melekat tapi lembut.
- Kemudian bulatkan dan tekan kedalam acuan.Perlu diingat yang doh akan mengembang sedikit jadi jangan terlalu tebal. Nora menggunakan muffin pan
- Masukkan filling,jangan terlalu penuh takut akan melimpah keluar.
- Bakar 170c selama 15min
Sangat sedap untuk minum petang.
Happy cooking!
Salam nora...nak tanya...2 cawan tu tepung ke...tepung apa...? Tq
ReplyDelete