Dalam minggu ni aje dah 2kali, anak-anak minta dibuatkan cake ni. Nora pun suka sangat. Rasanya lembut dan kurang manis. A light cheesecake. Rasanya tak 'berat'. Jom kita cuba....
Light Blueberry Cheesecake
Bahan A :
- 300ml Susu segar
- 150gm Cream cheese
- 110gm Margerine
- 110gm tepung gandum
- 1 sudu kecil essen vanilla
- 3 biji kuning telur
Bahan B :
- 3 biji putih telur
- 90gm gula halus (Jika blueberry filling anda manis, so boleh kurangkan gula)
Bahan C :
- Blueberry filling (isi ke dalam piping bag atau plastik)
Cara :
- Panaskan oven pada suhu 180c
- Dengan api perlahan, didihkan susu dan cheese. Kacau hingga keju cair dan tidak bergentel. Setelah itu masukkan margerine dan biarkan sebentar.
- Pukul bahan B hingga kental dan 'bertanduk'
- Di dalam bekas lain pukul kuning telur hingga berkrim. Kemudian masukkan adunan Susu & keju perlahan-lahan.
- Masukkan tepung dan adun perlahan.
- Menggunakan teknik kaup balik, masukkan adunan putih telur perlahan-lahan
- Masukkan 1 senduk adunan kedalam acuan. Picit blueberry filling membentukan lingkaran. Ulang hingga adunan habis.
- Menggunakan kaedah Baine Marie, bakar selama 50min.
- Biar betul-betul sejuk baru dipotong.
Happy Cooking!
No comments:
Post a Comment