This one really surprise me...masa mula2 try ni kat Mid Valley Food Court.1st try dah suke yang lagi buat Nora surprise bila my hubby si Arab tu pun suke juga.Lepas pada tu apalagi cubalah cari resepi dia.So far rasanya seteah beberapa tempat yang Nora cube, still Mid Valley punya tetap terbaik dari segi rasa.Masa Mid Valley food court di renovate selama 6 bulan frust betul tapi lepas tu dia masih disitu.Tapi la ni ape pun kena la buat sendiri.Nasib ade gak Korean grocery kat sini.
Ok resepi ni takde sukatan.Nora tak pandai nak sukat.Main ikut selera je...but no worries bahan semua sama hehehehe
Kita buat tru gambar jelah ye...
Dobukki
- 6-7 batang Rice Cake (potong ikut size yg anda suke)
- Gochujang/Korean Chili Paste (3 sudu besar)
- 6-7 ekor ikan bilis (Dibelah dan buang perut)
- 400ml air
- kobis
- 1/2 biji bawang besar (dihiris)
- 2 keping dry fish cake
- 3 biji telur rebus
- Gula
6-7 Keping rice cake dipotong mengikut size kesekaan 3 sb Gochujang/korean chili paste 2 Keping fish cake nipis |
Fish Cake potong ikut size yg anda suke |
Potong kecil kobis & hiris bawang |
Masukkan air dan ikan bilis,kemudian rebus Masukkan rice cake dan kesemua bahan2. Rebus hingga pekat dan rasa garamya. |
Sedap di makan bersama kimchi... |
Biasanya kita was-was nak makan kat kedai tu,so kalau rajin dan teringin sangat bolehlah mencuba resepi ni.Anda juga boleh belajar dari youtube untuk resepi ni...
Selamat Mencuba!!!
No comments:
Post a Comment