Monday, January 27, 2014

Laksam

Well, yang ni memang my 1st.time,selalunya kalau nak makan Nora beli je.Surprise jugak bila ianya menjadi dgn sedap sekali.Sebenarnya taklah susah sangat nak membuatnya.Cuma ambil masa sedikit untuk buat laksam tu.Sambil tunggu sambil baca novel hehehehe






Laksam


  • 3 cawan tepung beras
  • 1/2 cawan tepung gandum
  • 5 cawan air suam
  • 1 sk garam


cara :

  • Campurkan kesemua bahan dan kacau sebati.
  • Tapis dan tuang kedalam bekas yang memudahkan untuk bahan dicurah kemudian (jug)
  • Panaskan kukusan dan letak tudung periuk kedalam kukusan dan lenserkan dgn minyak dan tutup sebentar.
  • Setelah panas tuang adunan kira2 setengan dr level tudung periuk dan tutup pengukus selama 5min.
  • Setelah adunan kelihatan meggelembong,Angkat dan gulung laksam yang telah siap
  • Ulang sehingga habis.






 Bahan Kuah :

  • 4 ekor ikan sardin saiz besar.rebus dan ambil isi
  • 1 kg santan pekat
  • 1 gelas air
  • 2 biji bawang besar
  • 2 ulas bawang putih
  • 1 inci halia
  • 2 batang serai - ketuk
  • 1 sk serbuk lada hitam
  • 3 kpg asam keping
  • Garam
  • gula secukup rasa

Kisar bawang besar,bawang putih dan halia.
Masukkan kesemua bahan2 dan masak hingga mendidih.
Masukkan garan dan gula dan rasa mengikut kesukaan anda.






Ulam :
  • Kacang panjang
  • Daun kesum
  • Timun
  • Kobis

Sambal: Kesemua bahan dikisar
  • Cili Padi (merah)
  • Cuka 
  • Garam
  • Gula
Harap all my friends boleh mencuba resepi yang senang ni...pasti terkejut benda yang selama ini kita fikir susah,sebenarnya mudah aje...

Happy Cooking!



No comments:

Post a Comment