Thursday, March 20, 2014

Delicious Butter Cream Chicken

My whole family memang suka makan ni.Mr. hubby selalu kata ade something missing bila Nora masak menu ni.So Nora pun suka lah mencuba hingga dapat resepi ni yang kami sekeluarga setuju yang ni yang paling sedap.
So harap u all enjoy.Btw Nora memang suka kuah lebih jadi my resepi memang berkuah sikit...


Butter Cream Chicken

  • 600g isi ayam (Dada) - potong ikut suka
  • 1 sk serbuk kari
  • 1/2 sk garam
  • 3 sudu besar tepung jagung
  • minyak untuk menggoreng
  • 1 tin susu cair
  • 2 tangkai daun kari
  • 3 sb butter
  • 1 ulas bawang putih - cincang halus
  • 1 inci halia - cincang halus
  • 2 biji cili padi
  • Gula

Cara :
  • Perap isi ayam,serbuk kari,garam selama 1/2 jam.
  • Gaulkan bahan yang telah diperap dengan tepung jagung sblm di goreng.
  • Didalam kuali dengan api perlahan,masukkan sedikit minyak masak dan butter,kemudian masukkan daun kari,halia,bawang putih,cili dan susu cair.Jika suka kuah lebih bolehlah tambah susu segar sedikit.
  • Apabila mendidih,masukkan gula dan ayam yang telah digoreng.
  • Kuah akan menjadi pekat.Tambah garam jika perlu.

Enjoy Cooking!


No comments:

Post a Comment