Friday, March 21, 2014

Whoopie Pie

First time makan ni,masa balikmdr Toronto haritu.Beli kat petrol station.Memang fall in love dgn cake ni.texture sangat lembut.Ianya boleh dibuat sbg Choclate Cake atau RVC.This time I make it as RVC sebabnya my princess tak akan makan kalau bukan RVC.So yang ni versi RVC,its actually hanya tambah pewarna merah sahaja,bahan2 lain adalah sama.


Whoopie Pie


  • 1/2 cawan butter - suhu bilik
  • 1 cawan castor sugar
  • 1 biji telur
  • 1 sk vanilla
  • 1 3/4 cawan all purpose flour
  • 2/3 coco powder
  • 1 1/2 sk baking soda
  • 1 cawan buttermilk (1sb jus lemon + 1 cawan susu segar)
  • pewarna merah (tidak perlu jika membuat versi choclate)

Bahan-bahan

scoop 1 sudu dan jarakkan

Beginilah cake yang dikapit bersama cream

Cara :

  • Panaskan Oven 180c
  • Pukul butter dan gula hingga kembang (2min - 3min)
  • Masukkan telur dan vanilla.
  • Satukan tepung,coco powder dan baking soda dan ayak.
  • Masukkan tepung kedalam adunan yang telah dipukul berselang seli dengan buttermilk.Bermula dengan tepung dan akhir dengan tepung (tepung,buttermilk & tepung)
  • Setelah adunan sebati,sediakan dulang pembakar biskut.
  • Sudukan adunan diatas dulang penbakar sebanyak sesudu atau lebih jika mahu bentuk yang besar tetapi untuk bentuk yang cantik sesudu adalah memadai.
  • Jarakkan sedikit kerana adunan akan mengembang.
  • Bakar selama 8min.atu bila ditekan ia tidak tenggelam dan biarkan sejuk.
  • Kek akan disapu atau di pipping dengan butter cream atau cream cheese filling di tengah dan dikapit seperti sandwhich.
  • Untuk Butter cream filling boleh klik di SINI (lebih sesuai untuk choc cake) atau untuk lemon cheese filling klik di SINI (lebih sesuai untuk RVC)
  • Untuk menghindar dari kek menjadi kering,selesai dikapit,cake tapi hendaklah dibalut dengan plastic wrap secara berasingan.

Dibalut agar tidak kering

Resepi ni memenag sedap dan keknya sangat lembut.Sangat sesuai dihidang terutama pada majlis harijadi si kecil.

Happy Cooking!


No comments:

Post a Comment