Sunday, November 24, 2013

Hummus/Chickpeas Dipping

Hummus biasanya dimakan bersama2 roti arab (Lebanese bread) dan Shawarma.Ianya adalah side dish atau sos cicah.Resepinya sangatlah mudah dan tidak perlu memasak.

Hummus
Bahan2

  • 1 tin/540ml Chickpeas
  • 1/2 cawan air
  • 1/2 cawan Tahini (pes bijan yg boleh dibeli di mini market Middle Eastern)
  • 1/2 cawan jus lemon
  • 1 sk garam
  • 1 ulas bawang putih yg di cincang halus


Chick peas yg dikisar menjadi pes halus.

Bahan-Bahan hummus
Semua bahan2 di campur dan dikacau

Cara2:
  • Kisar Chick peas dgn air hingga menjadi pes halus.
  • Campurkan kesemua bahan2 dan kacau sebati.
  • Hidangkan kedlm mangkuk ikut sebanyak mana yg dingini dan selebihnya disimpan didlm bekas kaca dan simpan didlm peti sejuk dan boleh dimakan bila suka.
  • Hummus yg telah dihidang boleh dihias dgn paprika & di curah sedikit olive oil dan sedia dimakan.

Hummus di tabur paprika & olive oil.



Senangkan nak buat Hummus.

Selamat mencuba.... 

No comments:

Post a Comment