Cream caramel yang telah siap,sorry xde gambar diterbalikkan |
Cream Caramel
Bahan2 Caramel :
- 1/2 cup sugar
- 1 sb air
Cara :
- Panaskan mangkuk atau tray yg hendak diguna,supaya caramel tidak akan 'crack' bila dituangkan ke mangkuk.
- Masukkan gula dan air kedlm periuk non-stick (jika ada),masak dgn api sederhana.Jangan di kacau gula tersebut biarkan ia masak dgn sendiri dgn hanya menggoyangkan periuk sahaja ini untuk mendapakan gula hangus yg cantik dan tidak mengeras.
- Biar ia masak hingga keemasan jangan sampai hangus.Curahkan caramel ke dlm mangkuk yg masih panas dan biarkan seketika.
Biar keemasan |
Bahan-Bahan Cream |
Bahan2 Cream :
- 1/2 cawan gula
- 3 biji telur
- 500ml susu segar
- secubit garam
- 1 sk essen vanilla
cara :
- pukul telur dan gula hingga sebati
- Masukkan susu,vanilla & garam
- Tapis dan tuangkan ke dlm mangkuk.
- Masukkan mangkuk kedlm dulang pembakar yg telah di letakkan air (jangan sampai tenggelam) anggaran: separas suku mangkuk cream tadi ,dan bakar pada suhu 170c selama 40min.
- Setelah masak keluarkan dan sejukkan sebelum diterbalikkan ke dalam piring.
Selamat mencuba :)
No comments:
Post a Comment