Tuesday, November 26, 2013

Lamb Kabsa

Salah satu yang menjadi favourite kalau makan di Restorant Arab adalah Kabsa.Ianya lebih kurang nasi tomato kita orang Melayu.Berbagai jenis Kabsa,ada Lamb Kabsa,Beef Kabsa dan Chicken Kabsa.Hari ni,Nora akan tunjuk cara2 Lamb Kabsa.

Lamb Kabsa

Bahan2 :

  • 500gm Lamb yang di potong sederhana
  • 3 Cawan Beras Basmathi
  • 2 sb Olive oil
  • 2 biji tomato - didadu
  • 1 biji bawang besar - di dadu halus
  • 1 inci hali - di kisar
  • 3 ulas bawang putih - dikisar
  • 1 sk serbuk ketumbar
  • 1 sk jintan putih
  • 1 sk lada hitam
  • 5 kuntum bung cengkih
  • 5 biji buah pelaga
  • 1 batang kulit kayu manis
  • 1 bay leave ( daun salam )
  • 1/4 cawan tomato puree
  • 1 sk garam

Lamb yang di potong sederhana

Bahan-Bahannya

Cara2

Rebus Lamb hingga empuk,masukkan sedikit serbuk perasa ayam/daging.

Didlm periuk nasi,tumis kayu manis,pelaga & cengkih hingga naik bau.Masukkan bawang besar serta halia dan bawang putih yg dikisar.Masukkan kesemua serbuk rempah serta garam.

Kemudian masukkan tomato dan diikuti dengan tomato puree.Masukkan lamb yang telah empuk bersama 1 cawan air rebusan tadi.Biarkan selama 5 min.

Akhir sekali masukkan beras bersama 2 cawan air dan digaul rata.Boleh lebihkan air bergantung kepada beras.
Setelah masak bolehlah di hidang bersama2 salad sayur-sayuran.


Happy Cooking...


No comments:

Post a Comment