Thursday, November 21, 2013

Yemeni Mandy Chicken Rice

Semalam tercari2 ape nak makan dlm buku resepi,last2 jumpa resepi Mandy Chicken.Apalagi terbayang2 rupe ayam yg dibakar keemasan tu.Biasanya lunch kami pukul 3.00pm sbb time tu anak2 baru je balik dr sekolah.Sebabkan late lunch jadi kami akan ambil heavy breakfast dulu.

Al kisahnya tak semua orang2 Arab ada resepi Mandy Chicken.Contohnya hubby Nora yg dr Iraq kata mereka tak ade menu ni dan tak pernah makan pun di Iraq dulu.Di Malaysia baru dia kenal Mandy Chicken.Ini adalah menu dari Yemen.Orang2 Malaysia suka sangat nasi ni, agaknya kena dgn selera orang kita.

Mandy Chicken


Mandy Chicken

Bahan-bahan: Ayam & Sup

  • 1 ekor ayam - dibelah 4
  • 2 biji bawang besar - dadu halus
  • 3 biji tomato - di dadu kecil
  • 2 helai bay leaves
  • 2 batang kulit kayu manis
  • 7 biji buah pelaga
  • 7 biji bunga cengkih
  • 2 sb serbuk jintan putih
  • 1 sb serbuk ketumbar
  • 2 sk saffron dicampurkan dengan 1/4 cawan jus lemon.
  • Minyak untuk menumis 
  • Garam

Bahan-Bahannya

Beginilah rupanya rebusan ayam 

Sedia untuk dibakar


Bakar hingga keemasan begini

Panaskan  minyak dan tumis bawang besar sehingga naik baunya. Masukkan  tomato yang didadu dan air. Kemudian masukkan bahan bahan lain di atas dan sedikit garam. Biarkan sehingga air mendidih dan masukkan ayam ke dalamnya. Selepas ayam masak, keluarkan ayam dan toskan. Tuangkan saffron yang dicampur dengan jus lemon ke atas ayam dan biarkan seketika. Kemudian bolehlah dibakar.

Mandy Rice

Bahan bahan: Nasi

  • 5 cawan beras basmathi - basuh  & tos
  • 5 cawan air rebusan ayam tadi
  • 2 labu bawang besar - dihiris
  • 2 sb serbuk jintan putih
  • 1 sb serbuk ketumbar


Tumis sedikit bawang yg dihiris 
Masukkan beras yang ditos ke dalam air rebusan ayam.Masukkan sekali segala bahan2 yg tertinggal dr air rebusan tersebut. Masak sehingga nasi kering. Kemudian masukkan serbuk jintan dan ketumbar. Tutup periuk dan biarkansehingga nasi masak dan di hidang.

Resepi yg patut dicuba.Biasanya nak bawa keluarga makan di restoran Arab ni klu 4 orang sekeluarga mahu cecah RM200++.Kalau buat ni tak sampai pun RM50 dan boleh bertambah2.


Salatah/Vege Salad




 Tips :
  • Lebihan stock ayam tadi boleh di buat Sup sbg side dish.Biasanya stock tu sedikit pekat jadi tambahkan sedikit air dan rasa garamnya untuk menjadi sup.Hiris sedikit daun bawang dan sedia dimakan bersama nasi.
  • Nasi pula kalau nak terasa sedikit pedas bolehlah di patahkan cili hijau diatas nasi yg juga boleh menjadi hiasan.
  • Jangan lupa di makan juga dgn salad sayuran style arab.Hanya campur tomato,lettuce & parsley sedikit garam & lemon jus.
  • Saffron tu kalau takde boleh diganti dgn sedikit serbuk kunyit & campur sedikit sahaja pewarna makanan yg merah (jgn banyak ye)



No comments:

Post a Comment