Masa kat Msia bila nak masak lauk yg berempah,beli je rempah tumis dan masak.Kat sini susah nak cari, tambahan small town macam Fredericton ni,susah sangat...So semua kena buat sendiri.
Jom kita buat rempah tumis homemade ya...
Firstly,kita kenalah kenal jenis rempah kita.Klu tak kenal macamana nak buat...meh kita tgk apa yang ade dlm lemari Nora tu...
|
Helba / Fenugreek |
|
Ketumbar / Coriander |
|
Biji Sawi / Mustard Seed |
|
Buah Pelaga / Cardomon |
|
Kulit Kayu Manis / Cinnamon |
|
Bunga Lawang / Star Anise |
|
Bunga Cengkih / Clove |
|
Jintan Manis / Fennel |
|
Jintan Putih / Cumin |
|
Helba Campur...
biasanya untuk tumisan Kari Ikan |
|
Tumisan bagi sup atau rempah ayam/daging
|
Ok sekarang dah tahu rupa rempah ratus,so next n3 Nora akan buat resepi untuk Rempah2 tumis...Kari Ikan,Kari Ayam,Rempah Kurma,Rempah Sup & Sup Bunjut.
Till next n3...
No comments:
Post a Comment