Swedish Orange Cake
- 2 cawam tepung
- 1 sk baking powder
- 1 cawan Butter
- 1 1/2 cawan gula castor
- 2 biji telur
- 3/4 cawan jus perahan oren
- 1sk essen vanilla
- kulit oren dr 2 biji oren
- pewarna oren
Orange/Lemon Cream
- 200gm sugar
- 60ml jus lemon (Nora lebih suka masam dr lemon)
- 4 biji putih telur
- 300gm butter
- 300gm shortening
- 180gm Cream Cheese
Cara :
- Panaskan oven 170°C
- Pukul Butter dan Gula hingga kembang
- Masukkan telur satu persatu bersama essen vanilla,pewarna & kulit oren sambil pukul perlahan
- Masukkan tepung dan jus berselang bermula dengan tepung dan berakhir juga dengan tepung
- Bakar didalam 2 loyang 9' selama 30min-35min atau didalam 1 loyang 9' selama 55min-60min
- Setelah masak biarkan sejuk dan barulah di letak icing atau cream
Cream :
- Satukan gula dan jus lemon dan masak atas api sederhana hingga menjadi sirap pekat
- Pukul putih telur hingga kembang dan masukkan sirap perlahan2
- Bila telah kembang,masukkan butter,shortening & cream cheese dan pukul lagi hingga kembang dan kental.
Hiaslah mengikut kreativiti anda.
Happy cooking!
No comments:
Post a Comment