First time makan ni,masa balikmdr Toronto haritu.Beli kat petrol station.Memang fall in love dgn cake ni.texture sangat lembut.Ianya boleh dibuat sbg Choclate Cake atau RVC.This time I make it as RVC sebabnya my princess tak akan makan kalau bukan RVC.So yang ni versi RVC,its actually hanya tambah pewarna merah sahaja,bahan2 lain adalah sama.
Whoopie Pie
- 1/2 cawan butter - suhu bilik
- 1 cawan castor sugar
- 1 biji telur
- 1 sk vanilla
- 1 3/4 cawan all purpose flour
- 2/3 coco powder
- 1 1/2 sk baking soda
- 1 cawan buttermilk (1sb jus lemon + 1 cawan susu segar)
- pewarna merah (tidak perlu jika membuat versi choclate)
Bahan-bahan |
scoop 1 sudu dan jarakkan |
Beginilah cake yang dikapit bersama cream |
Cara :
- Panaskan Oven 180c
- Pukul butter dan gula hingga kembang (2min - 3min)
- Masukkan telur dan vanilla.
- Satukan tepung,coco powder dan baking soda dan ayak.
- Masukkan tepung kedalam adunan yang telah dipukul berselang seli dengan buttermilk.Bermula dengan tepung dan akhir dengan tepung (tepung,buttermilk & tepung)
- Setelah adunan sebati,sediakan dulang pembakar biskut.
- Sudukan adunan diatas dulang penbakar sebanyak sesudu atau lebih jika mahu bentuk yang besar tetapi untuk bentuk yang cantik sesudu adalah memadai.
- Jarakkan sedikit kerana adunan akan mengembang.
- Bakar selama 8min.atu bila ditekan ia tidak tenggelam dan biarkan sejuk.
- Kek akan disapu atau di pipping dengan butter cream atau cream cheese filling di tengah dan dikapit seperti sandwhich.
- Untuk Butter cream filling boleh klik di SINI (lebih sesuai untuk choc cake) atau untuk lemon cheese filling klik di SINI (lebih sesuai untuk RVC)
- Untuk menghindar dari kek menjadi kering,selesai dikapit,cake tapi hendaklah dibalut dengan plastic wrap secara berasingan.
Dibalut agar tidak kering |
Resepi ni memenag sedap dan keknya sangat lembut.Sangat sesuai dihidang terutama pada majlis harijadi si kecil.
Happy Cooking!
No comments:
Post a Comment